Berlin: grad rockera i alternativaca (video)

4.11.2019.

Roberto Matković i Dean Ćakić ispred Branderbuških vrata

Još kao mladom darkeru, Berlin mi je bio pojam za alternativu. U ono vrijeme umjetnici su odlazili u taj grad stvarati, a i velika većina alternativnih bendova je svirala ili snimala albume u Berlinu. I David Bowie je album Heroes, po meni jedan od njegovih najboljih albuma, snimio upravo u Berlinu.

Berlinski zid

Berlin je u devedesetima postao centar tehno glazbe s tada već kultnim festivalom May day, a inspirirao je i U2, koji su u njemu snimili album Achtung baby. Svi znate za Istočni i Zapadni Berlin koje je razdvajao Berlinski zid, koji je bio dugačak 160 km, a srušen je 1989. godine. Godinu dana poslije ujedinila se Njemačka. Nakon trideset godina kolega iz redakcije i ja napokon smo imali prilike posjetiti taj grad.

Ali najprije o samoj Njemačkoj. Mi se kod nas žalimo na radove ljeti, a po cijelom autoputu u Austriji i Njemačkoj radovi su svakih nekoliko kilometara. Kolone su velike i svi kulturno čekaju, dok kod nas ti isti ljudi (gastarbajteri) negoduju i obično pričaju da toga kod njih u Njemačkoj nema.

Na zastojima smo strpljivo čekali i uživali u krajoliku Njemačke. Stvarno je onako lijepa i zelena, baš opuštajuća. Nijemci su otkrili vrijednost vjetroelektrana: ima ih duž cijele zemlje.

Inače, do Berlina će vam, autom, trebati nekih malo više od dvanaest sati. Ulaskom u Berlin odmah vidite da je to stvarno velegrad s gotovo četiri milijuna stanovnika i poslije Pariza i Londona, treći je najveći grad u Europi.

Iz povijesti znamo da je istočni Berlin bio zaostao i zatvoren dok je zapadni bio bogatiji. Odgovor na to nalazite li se u istočnom ili zapadnom Berlinu dat će vam danas samo taksisti, jer razlike više nema. Nakon ujedinjenja Njemačka je puno uložila u taj istočni dio.

Nakon rušenja Berlinskog zida danas je kao turistička atrakcija ostalo nešto malo zida i Checkpoint Charlie. Charlie je bio najpoznatiji granični prijelaz između istočnog i zapadnog Berlina. Na tom kontrolnom punktu bilo je i nekoliko bjegova koji su nažalost završili pogibijom. Nakon ujedinjenja je srušen i ponovno postavljen 2000. godine te je jedna od glavnih atrakcija u Berlinu. I dan danas na tom mjestu stražare američki vojnici kao u doba Hladnog rata, a fotografiranje se naplaćuje. Kolega fotograf se stoga morao dosta odmaknuti da nije u vidokrugu vojnika i stražara, zoomirao na aparatu pa smo se na brzinu poslikali da imamo uspomenu s ovoga najpoznatijeg graničnog prijelaza u Njemačkoj.

The wall panorama 

U blizini Charlieja nalazi se The wall panorama. To morate posjetiti. Karta je 10 eura, ali nećete zažaliti jer je doživljaj predivan. Umjetnik Yadegar Asisi (inače rođen u Beču) želio je prikazati život istočnog i zapadnog Berlina u osamdesetim godinama. S nekoliko tisuća fotografija napravljen je prikaz od 360 stupnjeva i kada ga gledate imate osjećaj kao da se nalazite u tom vremenu. S jedne strane zida nalazi se Trabant (popularni istočnonjemački automobil) dok je na drugoj strani parkiran Golf, što zorno prikazuje kakav je bio život u dva različita Berlina.

Berlin je veliki grad, ali fascinantno je to da uz sav taj promet i bezbroj vozila vi ne čujete nikakvo trubljenje ili živciranje (kao što je u Italiji ili na Balkanu), ovdje svi normalno i disciplinirano voze i to me stvarno oduševilo. Inače, dok smo večerali u jednom restoranu uz cestu se desila mala prometna nesreća. Njihovim policajcima je trebalo više od tri sata da naprave uviđaj i osposobe promet. Kod nas bi se to riješilo daleko brže.

Što se tiče gastro ponude, ja osobno nikad nisam bio u nekom Hard Rock Caffeu pa sam kolegi predložio da ga posjetimo u Berlinu. Hard Rock je baš cool. Ima stvarno puno glazbenih memorabilija, a meni je bila najbolja gitara bendova The Cure i Rammstein. Iako ima stvarno jako lijepih stvari, pa čak i gitara izgrađena od Berlinskog zida, razočaralo me da nemaju ništa od Davida Bowieja i Iggyja Popa, koji su uvijek taj Berlin isticali u svojim intervjuima kao mjesto njihove najveće inspiracije.

Najbolji kebab ispred Brandenburških vrata

Što se hrane tiče, Hard Rock ima dobru hranu s roštilja. No pivo im je očajno. Istina je da u cijelom Berlinu nisam uspio popiti neku dobru njemačku pivu. Ima puno kraft piva, čiji ljubitelj nisam, te raznih za moj ukus previše gorkih. Sam Hard Rock caffe nalazi se u Kurfürstendamm aveniji, odnosno u Ku'dammu - to je njihova najpoznatija ulica, koja je jako široka i prepuna trgovina svih svjetskih brandova.

U Berlinu morate obavezno posjetiti i Brandenburška vrata. Smještena su na Pariškom trgu i jedina su preostala od vrata izgrađenih kao ulaz u Berlin. Vrata su inače simbol grada, a poslužila su i kao nadahnuće za jedan od danas najprodavanijih suvenira, uz naravno neizostavni Trabant, kojega imate u bezbroj verzija.

Tu možete i pojesti najbolji kebab u Berlinu. Samo potražite Doner kebab i nećete pogriješiti. Iako je Njemačka primila bezbroj izbjeglica, na ulicama Berlina nisam vidio previše orijentalnog stila, ali prošli smo kroz jedan dio Berlina gdje su svi natpisi na turskom i gdje je očito njihova zajednica pa je moguće da takvih zajednica ima i u drugim dijelovima grada.

Muzej DDR-a

Berlin je ipak ogroman i u dva dana koliko sam ja proveo ondje, ne stignete sve niti vidjeti. Još bih preporučio da obavezno pogledate Muzej DDR-a, koji se nalazi uz rijeku Spree. U muzeju može osjetiti i doživjeti život u DDR-u pa se, osim Trabanta, tu nalaze replike soba, odjeća i nekadašnji izgledi trgovina i proizvoda Istočne Njemačke. Sam muzej je zbog svoje interaktivnosti bio već dvaput nominiran za nagradu European Museum of the Year.

Berlin je lijep i zanimljiv, iako bi mi se, da sam ga devedesetih posjetio, možda i više sviđao, ali svejedno je visoko na mojoj ljestvici gradova koje morate vidjeti. (Tekst: Dean Ćakić, foto i video: Roberto Matković)


  • Kata Kiršić

    Kata Kiršić

    Berlin je doista zanimljiv grad.Volim ga posjećivati , ne samo turistički... Niste dobro naveli osnovne podatke.Paris je manji grad od Berlina.Berlin je po broju stanovnika iza Londona. Iako to ne umanjuje vaš lijepi putopis.S poštovanjemK.K.

    4.11.2019. 15:52

Za komentiranje na portalu potrebno se registrirati i upotpuniti profil

Moj profil

Za sudjelovanje na portalu potrebno se registrirati i upotpuniti profil

Moj profil

Za sudjelovanje na portalu potrebno se registrirati i upotpuniti profil

Moj profil
}