Neno Pavinčić: iz Bratislave s ljubavlju

4.10.2019.

Neno Pavinčić na glisiranju Dunavom

Bratislava, ljepotica s Dunava, prijestolnica Slovačke, grad opuštajuće atmosfere i ljubaznih domaćina, mnoštva simpatičnih šetnica te živopisnoga starog centra, nekada krunidbeni grad kraljeva, a danas hedonistički centar izvrsne gastro i eno ponude, mjesto zabave i okupljanja mladih iz cijelog svijeta. Donedavno u sjeni Beča, Praga i Budimpešte, a danas vlastita, samosvjesna metropola koja će udovoljiti i zahtjevnijem posjetitelju u svojoj eleganciji jednostavnosti. I važno je napomenuti – samo četiri stotine kilometara udaljena od Zagreba te kao takva idealna za produženi vikend!

Bratislava i njezina okolica nude zaista mnoštvo toga za i više nego ugodan boravak od nekoliko dana. Krenimo od samog centra, kojim su između ostalih koračali i kraljevi netom okrunjeni u katedrali Sv. Martina. Danas možete tu istu rutu pratiti markiranu mesinganim krunicama postavljenima u pod šetnice. Krunidbeni se festival održava svake godine krajem lipnja.

Strogi je centar pješačka zona prepuna restorana, kafića i pivnica gdje možete kušati izvrsnu slovačku hranu spajajući mješavinu utjecaja nekoliko kultura koje su ostavile trag kroz povijest. Sastojci koje koriste u kuhinji najčešće su svinjetina, piletina, patka, krumpir, kupus, paprika, sir, voće i kruh. Primjerice, krémová cesnaková polievka kremasta je juha od češnjaka poslužena u krušnom pecivu u obliku zdjele, a knedle napravljene od krumpira ili brašna ključno su obilježje mnogih slovačkih glavnih jela. Pečena patka s umakom od brusnica ili bryndzové halušky tj. krumpirove knedle s domaćim ovčjim sirom, kiselim vrhnjem te komadićima hrskave pancete su jednostavno „must try“ jela prije nego se vratite kući, a ako je još ostalo mjesta i za desert, onda naručite knedle s makom, punjene šljivama ili klasičnu štrudlu s jabukama i cimetom. Da bi slovačka gastro priča bila u potpunosti zaokružena, na izboru imate izvrsna domaća vina i pive te slovačke aperitive: šljivovicu, „borovičku“ tj. rakiju od smrekinih bobica ili biljnu rakiju “Demänovku”. Imaju Slovaci i svoju inačicu Coca cole, a to je tzv. Kofola. A želite li oduševiti svoje najmlađe, neka vam sljedeća stanica bude Bon Manufaktur - bajkovita radionica slatkiša u srcu Bratislave, gdje možete pogledati cijeli postupak izrade živopisnih slatkih kreacija:
Vrhunski ugostiteljski objekt koji se definitivno ističe u Bratislavi je UFO bar & restoran oblika letećeg tanjura, a nalazi se na vrhu Novog mosta na visini od 85 metara. Nezaboravan panoramski pogled na Bratislavu i Dunav te fuzija mediteranske i azijske kuhinje glavni su aduti ovog mjesta. Za one malo hrabrije tu je i UFO Skywalk - jedinstvena adrenalinska atrakcija gdje u pratnji profesionalnog instruktora izlazite s vanjske strane restorana te po rubu širine šezdesetak centimetara prkosite gravitaciji u blizini oblaka. Preporuka je da Skywalk isprobate prije ručka:

Za nešto brži i lakši razgled Bratislave svakako preporučam Prešporáčik ili modernu kopiju starog škodinog modela 1203, a danas najtraženije prijevozno sredstvo za razgled grada – svojevrsnu ikonu Bratislave. Svako je vozilo opremljeno i posebnim dodatkom – audio vodičem snimljenim na 18 jezika, tako da u svakom trenutku točno znate u što gledate.

Zbog svog statusa graničnog područja hladnog rata, velik dio zelenog pojasa oko grada je netaknut. Osobito su popularne obalne šume u blizini ušća Dunava i Morave, a i Mali Karpati pružaju još jednu mogućnost za aktivnosti na otvorenom poput sve traženijeg biciklizma. Oko Bratislave i kraj grada prolaze i dvije poznate biciklističke rute – EuroVelo 13 ruta te popularnija EuroVelo 6 ruta koja velikim dijelom obuhvaća i prekrasne krajolike Dunava dok je centar Bratislave u potpunosti ispresijecan širokim biciklističkim stazama.

Ako ste ipak od onih koji preferiraju zatvorene prostore uz korištenje moždanih vijuga zajedno sa svojim prijateljima – svjetski fenomen zvan ESCAPE ROOM pogodio je prije nekoliko godina i Bratislavu, tako da ovdje možete pronaći čitav niz soba za bijeg ili paniku, a nerijetko i čitave stanove i kuće.
Napomenimo i da unutar čitavog centra Bratislave na raspolaganju imate beplatnu WI-FI mrežu "VisitBratislava".
Posebna je priča uživati u ljepoti Bratislave gledajući je direktno s moćnog Dunava bilo da ste na jednom od luksuznih riječnih kruzera, plutajućih restorana-brodova ili brzih glisera. Ako uspijete još isplanirati plovidbu malo prije zalaska sunca, fascinantna vizura osvijetljenog grada s pogledom na dominantni Bratislavsky hrad, nekadašnju kraljevsku rezidenciju, pružit će vam opuštajući pogled vrijedan divljenja. A Dunav onda možete iskoristiti i da se brzim gliserom uputite prema dvadesetak kilometara udaljenom umjetničkom muzeju - Danubiana Meulensteen. Jedan od najromantičnijih muzeja moderne umjetnosti u Europi smjestio se na granicama Slovačke, Mađarske i Austrije, a njegova skladna kombinacija muzejske arhitekture i okolnoga krajolika posjetiteljima nudi jedinstvene poglede na umjetnička djela, kao i na floru i faunu koji se mijenjaju s godišnjim dobima. Krov muzeja također pruža fenomenalan pogled na Bratislavu, Male Karpate i veličanstvenu rijeku Dunav, osobito pri zalasku sunca.
Za ljubitelje adrenalinskih sportova na vodi u blizini se nalazi sportski kompleks Čunovo – Divoka voda. Ako ste dovoljno hrabri i imate snage, ovdje možete uživati i u raftingu te kajakarenju i to na istome mjestu gdje je 2011. održano Svjetsko prvenstvo u slalomu kanuom.  

Posljednji dan svog boravka u Bratislavi možete provesti na području Malih Karpata, gdje se nalaze i poznati vinogradarski gradovi Svätý Jur, Pezinok, Modra i Trnava. Posjetiteljima se ovdje nudi i tradicija raznovrsnog folklora kao npr. radionica proizvodnje keramike majolika osnovana 1883.

Regija se sastoji od 12 vinogradarskih područja i obuhvaća administrativno područje od 120 vinogradarskih zajednica. Vinogradi se protežu neprekidnim pojasevima na obroncima Malih Karpata od Bratislave do Pezinoka i dalje u Horné Orešany. Uz mnoštvo vinskih podruma, ponude kvalitetnih vina i lokalnih delicija te mogućnosti uživanja u wine safariju kroz nizove vinograda u kultnom pinzgaueru, ovdje će uz opuštenu atmosferu, svatko pronaći ponešto i za sebe.

U blizini Modre, pod obroncima Malih Karpata, svoje je mjesto našao i impresivni dvorac Červený Kameň sagrađen u 13. stoljeću kao dio lanca dvoraca obrane granice Mađarskog Kraljevstva od Pressburga do Žiline. Tijekom stoljeća dvorac je prolazio mnoge rekonstrukcije da bi u 16. stoljeću bio izgrađen kao renesansna tvrđava prema znanju suvremene arhitekture. Bio je prilagođen za učinkovitu zaštitu svega skrivenog u velikim spremištima, a posebno se ističu prostrani vinski podrumi najveći u središnjoj Europi te oko stotinu metara dubok bunar kao izvor pitke vode unutar dvorca. Červeny Kamen bio je u posjedu jedne od najmoćnijih obitelji Austro-Ugarske – Palfi, koja je tu živjela do 1945. Posjetitelji se mogu diviti ljepoti dvorca posebno tijekom festivala mačevanja i sokolarskih predstava. Danas dvorac ugošćuje muzej koji predstavlja povijesni smještaj plemstva te je proglašen nacionalnim kulturnim blagom.

Bajka o Bratislavi?! „Nije potrebna jer je grad sam po sebi bajka“, izjavio je jednom prilikom Hans Christian Andersen pa u zahvalu dobio i svoj kip na ulicama ovoga grada.

Zato doživite bajku i vi. U Bratislavi! (Proputovao i napisao: Neno Pavinčić)
Za komentiranje na portalu potrebno se registrirati i upotpuniti profil

Moj profil

Za sudjelovanje na portalu potrebno se registrirati i upotpuniti profil

Moj profil

Za sudjelovanje na portalu potrebno se registrirati i upotpuniti profil

Moj profil
}